Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-08-06

Nyheter i kort

2008-07-27
Bombexplosioner i Güngören i Istanbul tog livet av 17 personer och skadade 150 personer allvarligt.

2008-07-28
HPGs befälhavare uttalade sig om att de varken var ansvariga eller hade någon relation till bombdåden i Güngören.

Kongra Gels ordförande, Zübeyir Aydar, fördömde bombattackerna mot de civila i Güngören och kritiserade anklagelserna om att dåden är förenade med frihetsrörelsen. Aydar hävdade att attacken är kopplad till mörka krafter i Turkiet och uppmärksammade om tidpunkten för explosionen, en kritisk period för Turkiet där AKPs rättsprocess och Ergenekon fallet fortfarande pågår.

2008-08-04
Den turkiska militären brände minst 27 skogar i de kurddominerade områdena i Turkiet under juli månad. Den turkiska regeringen har använt alla tillgängliga resurser för att släcka bränderna i västra Turkiet dock blundat för brinnande skog i kurdiska områden.

2008-08-05
En grupp ur HPG eliminerade alla de personer som deltog i mördandet av HPG gruppledarna Ferhat Dersim och Nuda Karker samt tre andra gerillamedlemmar. Dessa personer som likviderades tillhörde en turkisk specialstyrka med 17 man. Turkiska medier tillkännagav att dessa som dog var byvakter, men enligt uttalanden från HPG hämnades HPG den turkiska specialstyrkan. Alla dessa 17 dog när HPG omgav dem i Melixan området i Farasin. HPG beslagtog 11 automatvapen och utrustning, en värmekamera, dag- och nattseende kikare, två satellit-telefoner, många handgranater och annan utrustning.

2008-08-06
HRK rapporterar om juli månads militära aktiviteter.

Storskaliga militära operationer initierade av Iran: 5
Militära operationer initierade av HRK: 8

Iranska styrkor eliminerade: 51
Kommandon eliminerade: 13
Pasdaran (Den Islamiska Revolutionens soldater) eliminerade: 30
Överste av Pasdaran eliminerade: 1
Kontra-gerilla eliminerade: 7

Iranska militära fordon förstörda: 10
Iranska pansarfordon förstörda: 1

HRK förstörde två viktiga lokala Pasdaran högkvarter.
HRK styrkor attackerade en grupp som byggde upp ett militärt kvarter, de fångade en ingenjör och släppte sedan honom.

HRKs frihetskämpe, Jalil Karimi, förlorade sitt liv under strider mot den iranska armén i staden Kirmanshah.

Inga kommentarer: