Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2009-02-23

Polisen i Amed grep 48 demonstranter

I Amed (Diyarbakir) greps 48 personer den 15 februari av turkiska poliser. Av dessa släpptes senare 24 av dem medan de resterande 24 sattes bakom galler.

Den 15 februari 2009, på 10 årsdagen av gripandet av Öcalan, samlades en stor massa i staden vid DTP:s byggnad för att fördöma komplotten mot Öcalan. Demonstranterna som hade för avsikt att bilda ett demonstrationståg möttes av turkiska poliser som grep 48 personer ur massan.

Efter åklagarförhör släpptes 10 personer medan 38 hamnade i domstol. Av dessa 38 personer dömdes 24 till fängelsedom i Amed av bland annat följande svepskäl; "Propagerat för organisationen", "Personer utan medlemskap i organisationen bär skuld för att ha nämnt organisationen", rapporterade nyhetsbyrån Azadiya Welat.

1 kommentar:

mishka sa...

Det händer en del sjuka saker i Turkiet. Enligt Kurdish info ska två 17-åringar ha arresterats för att ha gjort fredstecknet i samband med ett DTP-möte. Men det är ju så ett EU-land ska agera.