Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-07-11

3 tyska turister togs i förvar av HPG


Tisdagen den 8:e juli grep HPG-gerillan 3 tyska bergsklättrare från deras campingplats på Araratberget i provinsen Agri. Tyskarna ingick i ett bergklättrar-team om 13 personer och campade på 3200 meters höjd, det högsta berget i landet och ett mycket populärt turistmål.

Dessa tre män greps i protest mot Tysklands fientliga inställning mot kurderna. HPG talade om att inte släppa dessa förrän Tyskland avstår ifrån sina hårt undertryckande handlingar mot det kurdiska folket och PKK.

HPG har gjort ett uttalande om att dessa tre är vid god hälsa och i säkert förvar men att deras säkerhet inte kan garanteras sålänge turkiska militären opererar kring Araratberget.

Förra månaden förbjöd Tyskland den kurdiska TV-kanalen Roj Tv (läs mer här ). Tyskland överlämnade även två PKK-medlemmar till Turkiet förra året. Tyska säkerhetsstyrkor har även gjort razzior mot kurdiska hem och lokaler, samt arresterat och fängslat flertalet kurder som är aktiva inom PKK. Det är heller inte ovanligt att Tyskland deporterar kurdiska flyktingar tillbaka till Turkiet för att möta fortsatt tortyr och fångenskap i Turkiet. Vidare har Tyskland levererat vapen och givit politiskt stöd åt Turkiet genom att bland annat stödja Turkiets psykologiska mål om att märka PKK som en terroristorganisation.

Enligt en tysk taleskvinna arbetar tjänstemän intensivt för att lösa situationen.

Tysklands utrikesminister, Frank-Walter Steinmeier, sa sent den 10:e juli "Vi arbetar hårt för att inrätta omständigheterna, och gör allt vi kan för att uppnå frigörandet så fort som möjligt", i den tyska TV-kanalen ARD television news. Den Federala Republiken (av Tyskland) kommer inte tvingas att bli utpressad, sa Steinmeier i Berlin. Han krävde en omedelbar och en ovillkorlig frigörelse av alla tre tyskar.

Steinmeier sa att den erfarna krissektionen på utrikesdepartementet i Berlin redan hade tagit sig an operationen innan natten och etablerat kontakt med seniora tjänstemän i Turkiet.

Partiet, DTP, har uttalat sig om att kunna agera mellanhand för att hjälpa till att säkra frisläppandet av de tre tyska turisterna. DTP säkrade senast frisläppandet av 8 turkiska soldater gripna av HPG oktober 2007. Dessa 8 turkiska soldater åtalades sedan i Turkiet för de inte hade fullgjort sina nationella förpliktelser.

Inga kommentarer: