Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-05-13

PJAKs pressmeddelande 2008-05-07

Den 1:a maj, 2008, bombarderade turkiska krigsflygplan Qendil-området i södra Kurdistan (norra Irak) med tungt artilleri. Attackerna pågick i tre timmar av 30-40 turkiska krigsflygplan från 23.00 till 02.00

Förutom att de bombade PJAKs centrala pressenhet bombarderades även byar, dessa var Rezge, Marado, Shnawe, Zergelêsh och Qelatukan. Attackerna orsakade civilbefolkningen stora fysiska och ekonomiska skador. Fyra journalister från pressenheten dog till följd av bomberna. Dessa var Diyako Bakhtiyari känd som Herish Amed från Mahabad, Kardo Eliyali känd som Argesh Bawer från Piranshahr, Behjat Takin Alp känd som Firat Chele, Jamal Rasuli känd som Armanj Mariwan från Mariwan, Memed Guren känd som Wedad Amed från Amed, Rahim Borna känd som Raman Cawid från Mahabad

Hundratals familjer som lever under svåra förhållanden har blivit avskräckta till följd av lufträderna. En skola har förstörts och lärarna har lämnat byarna vilket i sin tur har lett till att barnen nu är utan skola och undervisning. Hundratals boskap har dött vilket har medfört allvarlig ekonomisk skada för byborna. Ovanpå detta har KRG och Kurdistans Patriotiska Union (PUK), lett av Jalal Talabani, infört embargo i regionen och blockad för journalister.

Attackerna inträffade kort efter att en höguppsatt iransk delegation besökte Turkiet i april för att skriva under ett säkerhets- och ekonomiavtal mellan Iran och Turkiet i syfte att samarbeta mot PJAK och den kurdiska befolkningen i de båda länderna.

Medan Turkiet hade rollen som den faktiska anfallaren, var attacken ett resultat av avtalet mellan Iran, Turkiet, Irak och amerikansk underättelse. Det är viktigt att nämna att dagen då attacken utfördes var en turkisk delegation, lett av turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogans chefsrådgivare Ahmet Davutoglu, i Irak och samtidigt var Iraks vice president, Tariq Al-Hashimi, i Turkiet för diplomatiska samtal. Detta betyder att en ny fas av attacker mot kurdiska befolkningen har initierats som kommer leda till en mer våldsam agitation i regionen. Iraks regering och KRG är undergivna till den turkiska policyn mot kurderna.

Det är erfoderligt att att få veta varför PJAKs högkvarter bombades. Varför USA bidrog med underrättelse för iranska statens främjande? Varför turkiska regimen militärt siktar mot kurdiska organistationer från en annan del av Kurdistan. Vi ställer frågan till USA och KRG och vill ha en förklaring, annars kommer de förlora all vår trovärdighet. USA talar om för omvärlden att de har en strategisk konfilkt med den teokratiska regimen i Iran. Men, när kurdiska folket i Iran driver ett uppoffrande och modern strävan för en demokratisering av landet blir istället det kurdiska folket attackerade!

25 bomber som inte exploderade har upptäckts. Skriften på bomberna antyder att de innehåller kemiska vapen. De håller på att bli undersökta; resultatet från oberoende vetenskapliga laboratorier kommer att publiceras snart.

Utöver de barbariska turkiska attackerna publicerar Associated Press (AP),inhyrda journalister och andra pressagenturer, avsiktligt vilseledande information om PJAK. AP har skrivit artiklar och påstår i dessa att PJAK kommer genomföra självmordsattacker mot Irak och USAs intressen i regionen. Dessa är osanna och fabricerade. Självmordsattacker går emot PJAKs principer, policy och demokratiska värderingar. Vi frågar AP och andra pressagenturer att klargöra och rätta till deras felaktiga information om PJAK och det kurdiska folket.


Förtydligande:

1. PJAK arbetar främst i östra Kurdistan och Iran, inte i Irak. Det beror på stödet de får från kurdiska och iranska folket. PJAK är en demokratisk nationell rörelse för kurderna i Iran. Deras mål är att ena det kurdiska och den iranska oppositionen, att ändra på den förtryckande islamistiska regimen i Iran och inrätta en demokratisk konfederalismsystem för kurderna och iranierna. Att ändra regimen till ett demokratiskt system där alla medborgare; iranier, kurder, azerier, balucher, turkmener, araber och alla andra etniska grupper inom ramverket av ett demokratiskt system kan styra den egna personen.

2. PJAK är emot all form av självmords- och terroristattacker. PJAK håller fast vid FN:s uttalande om mänskliga rättigheter. PJAK agerar i självförsvar och utför inga gränsöverträdande militära attacker från Irak. Alla operationer i Iran har varit i självförsvar och för att beskydda folket från iranska säkerhetsstyrkor och revolutionära gardets styrkor som fortsätter illdåd och påtvingad assimilering.

3. PJAK är inte någon rebellorganisation. PJAK är en politisk nationell demokratisk rörelse för kurderna i Iran. PJAKs strategi är att använda all form av kamp; politisk, social, ekonomisk, icke-våldsam civil olydnad, mänskliga rättigheter, bära vapen i självförsvar, etc. PJAK kommer alltid att arbeta och kämpa för att uppnå en högre nivå av intelligens, en demokratisk organisation av människor såväl som att praktisera demokratiska värden för att uppnå en radikal typ av demokrati och för att kunna genomföra ett system av demokratisk konfederalism i östra Kurdistan.

4. PJAK är en självförsörjande och oberoende organisation. De är beroende av kurderna och iraniernas support, i motsats till den iranska diktatoriska regimens propagandakampanj om att PJAK får stöd från USA och väst. Vi förklarar återigen för den allmänna opinionen att PJAK inte mottagit någon hjälp från något land, inklusive USA. Vi är beroende av stödet från vårt folk och vår organisation.

Partiet för ett fritt liv i Kurdistan (PJAK) uppmanar FN, Irak, EU och de europeiska staterna att inse att vägen mot säkerhet och demokrati i mellanöstern uppnås genom en förändring av den iranska teokratiska regimen. Därför är en positiv ansats till den kurdiska frågan och iranska folkets krav och synpunkter i mellanöstern nödvändig. Teokratiska och reaktionära stater kan inte tvinga till stabilitet och kan inte möta kraven på folk. Dessa stater underminerar global säkerhet genom att upprätta och finansiera fundamentalistiska grupper. Oligarkiska, teokratiska och reaktionära stater kan inte framkalla stabilitet och kan heller inte möta folkets krav. Samtidigt underminerar dessa stater global säkerhet genom att upprätta och finansiera fundamentalistiska grupper.

Det är dags att sätta stopp för illdåd och brott mot mänskliga rättigheter i turkiska och iranska förtryckande regimer.

Vi uppmanar det internationella samfundet att hjälpa kurder och folket i Iran i sin kamp för demokrati, frihet och fred.

Partiet för ett fritt liv i Kurdistan (PJAK)
Samordningskommittén

Inga kommentarer: