Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-05-01

Högerextrema turkar stormade kurdisk solidaritetskväll, en dog.

Turkiska nationalister gick till attack mot en solidaritetsfestival, anordnat av DTP, i provinsen Sakarya nära Istanbul. Bland de ca 1500 deltagarana dog en 65-årig man, Ebubekir Kalkan, av hjärtattack på grund av det aggressiva och vilda anfallet.

Enligt DTP-medlemmen Ibrahim Binici, som också närvarade i solidaritetskvällen, ska Sakaryas polisavdelning inte vidtagit några krävande åtgärder för att hejda attacken dessutom anlände ambulansen för Ebubekir Kalkan väldigt sent.

Nationalisterna hade vid 18.30, då firandet skulle börja, samlats framför lokalen med vajande turkiska flaggor. Trots att folk från DTP hade kontaktat Guvernören, Hüseyin Atak, för att be om att vidta de
säkerhetsåtgärder som behövs, gjordes ingenting mer än att bygga barrikader framför lokalen för att stoppa nationalistiska massan, som kastade stenar mot lokalen skrikandes slagord mot DTP och PKK. Trots detta skingrade polisen aldrig de våldsamma protesterna. På natten då det firande folket skulle bege sig hem upptäckte de att även deras bilar blivit attackerade.

Polisen hindrade inte attackerna. Guvernören, Hüseyin Atak, ville inte kommentera händelsen.

Detta var dock inte den första attacken i Sakarya. I mars 2007 exploderades en bomb i DTP:s byggnad som orsakade materialskador av betydande vikt.

En massa turkiska ungdomar attackerade och försökte lyncha två ungdomar bara för att de hade på sig t-shirts med bild på Ahmet Kaya, en välkänd kurdisk poet och sångare som avled år 2000. Under samma period var även två säsongsarbetare nära på att bli avrättade.

Bianet

1 kommentar:

Anonym sa...

Turkiska regeringen är tyst som vanligt. Sverige också.