Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-10-16

Karayilan: Turkiet försöker dra in irakiska kurder i krig

KCK:s ledare, Murat Karayilan, har anklagat Ankara för att söka konflikt med irakiska kurder genom sina anklagelser om att de skyddar PKK i sin autonoma region. Dessa kommentarer kom då en turkisk delegation var redo att träffa KRG:s ledare, Masoud Barzani, i Bagdad för att diskutera Ankaras klagomål. Karayilan sa vidare att Turkiets främsta mål är att försvaga de irakiska kurdernas position i tvisterna med Bagdad. Turkiets bombningar av våra läger i bergen syftar till att väcka KRG och foga samman intriger om Kirkuk frågan, säger han.

De irakiska kurderna har länge krävt ett införlivande av oljerika staden Kirkuk i den autonoma regionen i Kurdistan, men Ankara har motsatt sig och fruktar att provinsens rika intäkter kommer att ge ett uppsving för kurdiska nationalistiska ambitioner.

Turkiet har kämpat för turkmenernas anspråk, som strömmade in i Kirkuk på samma sätt som de arabiska bosättarna av Saddam Husseins regim och som är starkt emot varje förändring i status quo.

Turkiska krigsflygplan har bombat kurdiska gömställen över gränsen i norra Irak sedan HPG dödade 62 soldater (17 enligt turkisk media) i en attack mot en turkisk gränspostering den 3 oktober.

Turkiska militära och civila ledare har hållit ett antal samtal om skärpta åtgärder mot HPG efter det att parlamentet förnyade tillstånd för ett eventuellt inmarsch i norra Irak.

Karayilan sa att hans grupp fortfarande är öppen för dialog med de turkiska myndigheterna om sina krav på självstyre i sydöstra Turkiet men att de fortfarande bibehåller sin rätt att försvara sig.

"Vi hoppas kunna lösa problem genom dialog, men Turkiet lyssnar inte på oss och vi har rätt att angripa dem i syfte att försvara oss från deras onda attacker", sa Karayilan. "Turkiets attacker har drivit oss till att reagera, vilket är inom ramen för vår legetima självförsvar."

Karayilan insisterade på att Ankaras anklagelser om att hans styrkor utför attacker mot deras trupper från baser i Irak var osanna. Han sa att alla angrepp har genomförts inifrån Turkiet.

"Våra militära inbrytningar i turkisk territorium är ett svar på deras attacker mot våra fästen," sa Karayilan.

"Det är uppenbart för både Turkiet och alla andra att vi är i turkiska Kurdistan och inte i irakiska Kurdistan."

Fem turkiska soldater skadades på tisdagen i ett PKK-angrepp mot en konvoj i Tunceli provinsen djupt inne i turkisk territorium.

Kurdish Info

Inga kommentarer: