Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-10-29

Företrädare ur pro-kurdiska tidningen Evrensel döms till fängelse


Enligt nyhetssidan BIANET dömdes två journalister, Vatandas och Belek, till fängelse i Turkiet för att ha publicerat ett uttalande i tidningen av KCK (PKK enligt västerländsk media). Daily Evrensels chefredaktör Evrensel Vatandas och licensinnehavaren Ahmet Belek har dömts till ett års fängelse för publiceringen.

Evrensels redaktör Fatih Polat talade om att Vatandas och Belek hade straffats för Çetin Diyar:s artikel med rubriken "Son Pismanlik Neye Yarar?" (ung. "Till vilken nytta är sista ånger"), som offentliggjordes den 10:e december år 2007. I artikeln listades sju punkter med krav som KCK deklarerade med titeln "demokratisk lösning."

Kraven deklarerade av KCK var i korta drag följande:
1) Ett erkännande av det kurdiska språket
2) Borttagande av hinder framför det kurdiska språket och kulturen
3) Erkännande av rätten att obehindrat driva politik baserat på friheten att tänka, tro och yttra sig
4) Frisläppande av alla politiska fångar
5) Avskaffandet av byväktarsystemet (en statligt sponsrad organisation som utför aktioner utifrån order av militären) och återlämnande av byborna tillbaka till sina byar
6) Utvidgning av befogenheter för de lokala myndigheterna
7) Att inleda en process som gör det möjligt för gerillan att lägga ner sina vapnen gradvist, med datum som ska fastställas av båda sidor för att de sedan ska kunna ansluta sig till det politiska livet.

Fatih Polat sa, "beslutet om att tvunget stänga tidningarna Alternatif, Gelecek, Gerçek, Atilim och Azadiye Welat visar att rättsväsendet sätts i en känslig situation i förhållande till det kurdiska problemet och att vi just nu går igenom en period där friheten lätt faller offer för frågan om säkerhet. "


Ponera att jag fick fängelsedom i Sverige för att ha rapporterat om KNK:s öppna brev, om alla krigsrapporteringar mellan HPG och TSK och om uttalanden från KCK:s ordförande Murat Karayilan. Det är i princip omöjligt att föreställa sig den tanken, för vi lever inte under begränsad yttrandefrihet. I Sverige har vi möjligheten att uttrycka oss fritt i både tal och skrift, till och med öppet kritisera personer, organisationer och partier utan att för den delen riskera fängelsestraff. Författaren Orhan Pamuk riskerade fängelsestraff i Turkiet för att ha kritiserat det turkiska folkmordet på armenierna.

Enligt nyheten ovan har Vatandas och Belek dömts till fängelse i Turkiet, inte på grund av sina uttalanden utan för sina rapporter baserade på andra människors uttalanden. Turkiska myndigheter hade tveklöst dömt mig till fängelse utifrån mina rapporteringar på denna blogg, men nu är det som så att turkiska myndigheter inte kan nå alla aktiva skribenter utanför Turkiet. Vad turkiska regeringen istället har beslutat att göra är att förbjuda informationskällor som till exempel Blogger och på så sätt strypa yttrandefriheten via Internetkanalen in till Turkiet. Att människor rapporterar uttalanden från kurdiska ledare kan varken klassas som hot, uppvigling eller förtal, trots det riskerar politiskt aktiva kurder med den typen av rapporter i Turkiet fängelsestraff. Turkiska statens hyckleri klarnar desto mer då journalister från BBC har rapporterat svar på frågor de har ställt till KCK:s ledare Murat Karayilan. Turkiska statsapparaten har trots det valt att inte förbjuda åtkomst till BBC:s webbsida. /Farqini

Inga kommentarer: