Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-11-03

DTP skickar en bok innehållande förslag till en lösning på kurdfrågan till Erdogan


Turkiets största pro-kurdiska parti, DTP, har i en bok skrivit ner förslag till en lösning på det långvariga kurdiska problemet i Turkiet. Boken som är på 64 sidor finns tillgänglig på kurdiska, engelska och på turkiska. Den skickades till premiärminister Recep Tayyip Erdogan och alla ministrar och suppleanter den 23:e oktober. Boken är en sammanställning av dokumentet "Politisk Attityd", som aviserades under DTP-konventionen i november år 2007 och förutser självständighet för kurderna som bor i Turkiet. Boken ger svar på frågan "Vad vill kurderna?".

I boken föreslås radikala förändringar av den politiska och administrativa strukturen i Turkiet. Bland förslagen nämns att dela Turkiet i 20 eller 25 regioner, där varje region skall regleras av ett system som valts av dess invånare. Detta förslag har även för avsikt att bevilja större bestämmanderätt till lokala förvaltningar, inklusive att ge rätten till lokalbefolkningen att välja sina guvernörer. Boken uppmanar också till "en mindre stat och ett större samhälle", som föreskriver att minska den statliga myndighetens spelrum och att bredda medborgarnas rätt till frihet. Andra förslag som inkluderas är att utarbeta en ny konstitution, att säkerställa den fria användningen av det kurdiska språket i offentliga sammanhang såväl som att erkänna den kurdiska identiteten enligt den nya konstitutionen och att ändra begreppet "turkisk nation" till "nation av Turkiet."

Vidare föreslås i boken att landets flagga bör vara godtagbar för hela nationen Turkiet. Vidare rekommenderas att alla regioner och autonoma enheter tillåts företräda sig själva med symboler och färger enligt eget val. Dessutom nämner man i boken att medborgarna bör ha rätten till att använda sitt modersmål i alla offentliga institutioner såväl som i utbildningsinstitutioner.

Detaljer om denna nyhet finns även att läsa hos Bersiv

Kurdish Info

Inga kommentarer: