Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-11-19

EUTCC stöder Joost Lagendijk - Turkiet bör överväga regionalt kurdiskt självstyre

EUTCC 2008-11-14- Den senaste tidens våld i Turkiet avseende den kurdiska frågan visar på behovet av ett förnyat engagemang från alla inblandade parter att söka en fredlig lösning. Den 4e november föreslog Joost Lagendijk, ordförande i EU-parlamentets utskott för relationer med Turkiet, att Turkiet bör överväga regionalt kurdiskt självstyre som lösning till den kurdiska frågan. Lagendijk förklarade att regionalt självstyre i många EU-stater inte innebär separatism, "jag menar inte i bemärkelsen separatism, vilket skulle skada landets enighet." Lagendijk påpekade även att boken/häftet om "Democratic Autonomy Project" som har tagits fram av det pro-kurdiska partiet DTP må hitta stöd hos folk i EU. Lagendijk tillade dock att det beror på om Turkiet anammar ett sådant system, och att EU inte kan ingripa i den frågan. Lagendijk kritiserade även det regerande paritet AKP för att inte ha förverkligat de utlovade reformerna avseende yttrandefrihet, minoriteter, kurdfrågan, och militärens roll i den civila politiken under den tid då Turkiet ansökte om medlemskap i EU.

EUTCC (EU Turkey Civic Commission) välkomnar och stöder Joost Lagendijk uttalande om regionalt självstyre. De rekommenderar Turkiet starkt att inte förbjuda det demokratiskt valda partiet DTP som i så fall skulle leda till ett kraftigt bakslag för den demokratiska processen i Turkiet. EUTCC uppmanar EU och det internationella samfundet att stödja idén om regionalt självstyre i sydöstra Turkiet som ett sätt att främja en fredlig politisk lösning på konflikten.

Å EUTCC styrelsens vägnar
Kariane Westrheim, ordförande
Hans Branscheid, Styrelse
Michael Gunter, Styrelse

Kurdish Info

Inga kommentarer: