Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-11-21

USA, Irak och Turkiet diskuterar gemensam insats mot PKK


Ryan Crocker, Nuri al-Maliki, Besir Atalay

Tjänstemän från USA, Irak och Turkiet träffades i Bagdad för diskussioner om en gemensam insats mot PKK. Iraks premiärminister Nuri al-Maliki tog emot den turkiska delegationen och lovade att hjälpa Iraks granne med att bekämpa kurdiska gerillan. "Turkiet är en viktig granne och om Turkiet skadas så skadas även vi" sade al-Maliki i ett uttalande.

Bland delegationerna deltog Iraks minister för nationell säkerhet, Sherwan al-Waili, Turkiets inrikesminister Besir Atalay, USA:s ambassadör Ryan Crocker och militärtjänstemän, sade den amerikanska ambassaden.

Kurdish Info

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag tror inget kommer hända, vill dom komma åt PKK måste dom ta sig in i norra Iraq, vilket dom aldrig kommer göra. Jag tror Iraq och USA bara snackar skit.
Det här har sagts tidigare förut

Farqini sa...

Det stämmer att de har diskuterat PKK förut. USA har då bidragit med information och underrättelse till Turkiet. USA skickade även den pensionerade USA-generalen Joseph Ralston till Turkiet för att lugna nerverna hos turkiska tjänstemän. Värt att notera är att Irak och Turkiet haft en kylig relation väldigt länge. Om Turkiet lyckas binda sin relation till Irak så har de Iran, Irak och USA på sin sida i någon form mot PKK. KRG måste motsätta sig all form av samarbete med Turkiet som avser att försvaga PKK! Något att begrunda är att tidigare angrepp mot PKK utifrån ett samarbete mellan TSK-PUK-KDP-Pasdaran inte har lyckats eliminera PKK. Att en Turkiet-Irak relation på något sätt ska kunna avgöra PKKs framtid finner jag otänkbart.