Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-11-07

Erdogan om Barack Obamas valseger


Panarmenian Network rapporterar om Recep Tayyip Erdogans (Turkiets premiärminister) kommentarer efter Barack Obamas valseger. Enligt Panarmenian Network sa Erdogan att byten av amerikanska och turkiska administrationer aldrig har förändrat de bilaterala förbindelserna mellan länderna, som bygger på ömsesidigt strategiska intressen.

Han sade att relationerna med Barack Obamas administration bör fortsätta i samma anda som tidigare.

Vidare sa Erdogan att han förväntar sig att vissa idéer som Obama uttryckte under sin valkampanj ska förbli just en del av valkampanjen och att de inte kommer att utvecklas vidare i Vita huset (i uppenbar hänvisning till de starka löften Obama hade om att officiellt erkänna det armeniska folkmordet).

"Tyngden över USA:s axlar skiljer sig mycket jämfört med andra länder, eftersom det är ett starkt land med mer möjligheter i sina händer. Obama kommer att bära en sådan börda under en tid på grund av den globala krisen. USA har ett mycket större ansvar att bidra till global fred. På denna punkt måste vi värdera viss retorik som dök upp under valkampanjen som vi hoppas var begränsad till kampanjen och kommer att förbli det".

Att den globala freden skulle vrida sig till ett fullskaligt världskrig på grund av ett amerikanskt officiellt erkännande av det armeniska folkmordet är häpnadsväckande! Ett ansvar mot den globala freden handlar inte om att förse turkiska militären med högteknologisk vapenarsenal som tidigare amerikanska administrationer har gjort. Det handlar snarare om att ingå som en part i processen mot fred och stabilitet, att visa stöd för en lösning av den kurdiska frågan med demokratiska medel. /Farqini

Inga kommentarer: