Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-11-12

Öcalan: "Jag erbjuder det turkiska samhället en enkel lösning!"


"Jag erbjuder det turkiska samhället en enkel lösning. Vi kräver en demokratisk nation. Vi är inte motståndare till enhetsstaten och republiken. Vi accepterar republiken, dess struktur av enighet och sekularism. Men vi tror att den måste omdefinieras till en demokratisk stat som respekterar människor, kulturer och rättigheter. Mot denna bakgrund måste kurderna få vara fria i att organisera sig på ett sätt så att de de kan utöva sin kultur och sitt språk och kan utvecklas ekonomiskt och ekologiskt. Detta skulle göra det möjligt för kurder, turkar och andra kulturer att enas under ett tak av en demokratisk nation i Turkiet. Detta är dock bara möjligt med en demokratisk författning och en avancerad rättslig struktur som försäkrar respekt för olika kulturer. Vår idé för en demokratisk nation definieras inte av flaggor och gränser. Vår idé om en demokratisk nation består av en modell som bygger på demokrati istället för en modell baserad på statliga strukturer och etniskt ursprung. Turkiet måste definiera sig som ett land, som omfattar alla etniska grupper. Det skulle vara en modell baserad på mänskliga rättigheter i stället för religion eller ras. Vår idé för en demokratisk nation omfattar alla etniska grupper och kulturer.

Ladda ner den engelska versionen av Abdullah Öcalans förslag för en fredlig och politisk resolution av den kurdiska frågan i Turkiet, här: War and Peace in Kurdistan.

Hevallo

Inga kommentarer: