Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-10-26

Åklagare i Turkiet utreder Ahmet Turks uttalanden


Åklagare i Turkiet inledde på onsdagen en utredning mot det pro-kurdiska partiet DTP:s ledare Ahmet Turk, som ska ha "attackerat regeringens politik" när det gäller kurdfrågan.

"En förnekelsepolitik, assimilering och utrotning har påverkat människor. Kurderna gjorde motstånd. Det gör de ännu," berättade Ahmet Turk för supportrar i den kurd-dominerande staden Amed (Diyarbakir).

Talet kom efter dagar av protester i flera städer i Turkiet. Kurderna reagerade med hårda men även lugna protester och demonstrationer efter rapporter om att Abdullah Öcalan hade misshandlats och hotats till döden i fängelset.

Ett stort antal kurder har misshandlats, en 14 årig pojke sköts till döds och hundratals har gripits efter sammandrabbningar med turkisk polis och militärstyrkor i flera städer.

Myndigheterna i Turkiet har förnekat att Öcalan, som är den enda fången i ett fängelse på Marmaraön Imrali, har misshandlats. Myndigheterna har däremot vägrat förfrågningar från personer som Ahmet Turk om att en oberoende grupp ska få besöka Öcalan.

I sitt tal på tisdagen, sade Ahmet Turk att sedan militärkuppen 1980, har kurderna utsatts för ett "kulturellt och samhälleligt folkmord."

DTP-ledaren hänvisade också till Öcalan med titeln "ärade", en term som åklagare tidigare har citerat för att rättfärdiga anklagelsen om "spridning av terrorism propaganda."

Kurdish Info

Inga kommentarer: