Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2009-01-17

AK partiet - kurdiska byväktarunionen


AK partiet (AKP) är ett parti som idag är starkt förknippade med turkiska byväktarsystemet som införlivas i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet). Kurdiska byväktarklaner har alltid varit turkiska regimens redskap mot såväl dåtida som nutida kurdiska motståndsrörelser. AK partiet existerar i norra Kurdistan tack vare sina band till mäktiga byväktarklaner. Personer inom dessa byväktarklaner får poster inom AK partiet. I min första krönika på denna blogg (Gästkrönika - TRT 6) nämnde jag Sihanli klanen. Idag tänkte jag ta upp ytterligare två klaner: Pinyanis och Celebi klanen.

Zeydan-familjen styr Pinyanis-klanen som består av 10 000 byväktare. Valet 23 juli ställde Rüstem Zeydan från Colemerg (Hakkari) som AK partiets riksdagsman. Den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan sa; ”De har vänt sig till förnekandesystem. Medan Kurdiska folket inte ens har bröd att äta kan man under bröllop skönja deras svärdöttrar med hundra kilo guld.”. Det är väldigt vanligt att byväktarklaner har välfärd utöver det vanliga. För att klargöra hur pass självförnekade de är till sin kurdiskhet ska jag ta upp ett exempel ur klanens historia.

Rüstem Zeydans bror, Yüce Zeydan, anslöt sig till den kurdiska frihetskampen PKK. Mustafa Zeydan, anhörig till Yüce Zeydan, klargjorde familjens sorg i att denne anslöt sig till frihetskampen. Yüce Zeydan blev senare martyr inom frihetskampen. Hade Mustafa Zeydan blivit lyckligare om Yüce likt 10 000 ur klanen stoltserade som byväktare emot sitt eget folk? Yüce Zeydan anslöt sig på grund av sin avsky till byväktarsystemet. Han kämpade emot ett system klanen stod för. Om det är något Mustafa Zeydan borde känna sorg över är det klanens deltagande i förintelse- och förnekelsetåget mot kurder.

Sehmuz Celebi är klanledare för Celebi-klanen i Merdîn (Mardin). Sonen Süleyman Celebi är ett viktig namn inom AK partiet. Klanens makt i Merdîn antas vara en viktig orsak till AK partiets valframgång i kurdiska staden Merdîn. Celebi-klanen är den största byväktarklanen i området. Redan under 90-talet stod Celebi-klanen för tömning av flera kurdiska byar i Merdîn och tvingade byborna till flykt. Kurder drevs ut från sina egna hem. Celebi-klanen är ett praktexempel på turkiska regimens favoritklaner. De förnekar allt och alla med hjälp av de direktiv staten befaller dem att följa. Süleyman Celebi sa vid ett tillfälle att tusentals syrianer lämnade Midyat i Merdîn av egen vilja. Süleyman Celebi påstår att de fördrivna syrianerna överdrev situationen. Idag är DTP det enda partiet i turkiska parlamentet som aktivt arbetar för att även syrianernas sak ska bli hörd. Man står även bakom kampanjen ihop med en del intellektuella för att staten ska be om ursäkt för det som skett mot kristna minoritetsgrupper. AK partiets ställföreträdare i Merdîn uttalar sig med helt andra toner. Chauvinistiska drag som kännetecknar dagens AKP. Är det på detta sätt AK partiet tänker vara broderskapets brygga?

Tolhildan

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra krönika, Tolhildan. AK partiets kurdiska röster kommer mestadels från byar och klaner med byväktar systemet införlivat. Celebi, Bucak och Pinyanis klanen är en av många stats styrda klaner i N.Kurdistan. Låt oss nämna lite fler klaner som stöds av AKP-, Ezdinan klanen, Alan klanen, Semsikan klanen, Giravi klanen, och Jirki klanen (listan kan göras längre).

Lite nytt om Celebi klanen, en av klanens högste ledare som även innehar position i AKP driver nu en konfiskation mot Mor Gabriel klostret i Midyat (världens äldsta syrisk-ortodoxa kloster). Klanen vill stärka sin makt i området på assyrier syrianer och kaldéernas bekostnad. Inte nog att Celebi klanen ödelagt tusentals kurdiska byar, nu ger man sig även på andra minoriteter med understöd av regerings partiet.

Anonym sa...

Tack Lahdo för ditt bidrag.

Anonym sa...

Läste nyss att tre byväktare från byn Eglence i Midyat försökt döda prästerna i Mor Gabriel klostret.

Det var byarna Eglence och Candarli som drev rättsproccen av konfiskationen mot klostret och dess tillhörande mark. Dessa två byar tillhör Celebi klanen och ingår i det turkiska byväktarsystem. Byväktar byarna Eglence och Candarli har nu drivit en pinsam rättprocess i flera månader med hjälp av Suleyman Celebi (represetant för AKP i parlamentet). Suleyman Celebi som utnyttjar sin position och makt i regerings partiet i fallet – har en nära relation till åklagaren i processen, därtill utövas det även påtryckningar från Suleyman och hans gelikar inom AKP mot lag-myndigheterna.

Celebi klanen samt några till byväktar klaner med nära band till AKP som Ezdinan klanen och Giravi klanen har alltid varit trogna mot den turkiska staten. Dessa klaner deltog aktivt i folkmorden på 1.5 miljoner armenier/greker och syrianer under befälet av Ataturk - 1915. Celebi klanen stod även på statens sida under Dersim upproret och klanen har använts mot senare kurdiska uppror i historien. Celebi klanen har alltid vänt sig till stats styrda partier som det ges mest pengar och makt av, i nuläget är det AKP.

Farqini sa...

Tack för dina kommentarer Lahdo.

Unknown sa...

intressant, tack för infot!