Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2009-01-04

HPG:s sammanställning över konflikten år 2008


Militära operationer och krig
Operationer genomförda av turkiska armén: 371
Operationer genomförda av turkiska och iranska armén: 2
Krig: 435

Dödsfall och skadade
Dödsfall inom turkiska armén: 1328**
Dödsfall inom HPG: 158
Skadade soldater och högt uppsatta personer: 831

Bombattacker genomförda av turkiska militären
Turkiska flygvapnet: 70
Granatkastare och bombarderingsmaskiner: 103

Enligt uppgifter har turkiska arméns offensiva bombattacker lett till att många trädgårdar och bondgårdar tagit stor skada och många boskap har gått i spillo. De anlagda bränderna har förvanskat geografin i Kurdistan.

Förstörelse av transportmedel tillhörande turkiska militären
F16: 1
Helikoptrar: 6
Stridsvagnar: 59
Tågvagnar med militärgods: 8

Skadegörelse på transportmedel tillhörande turkiska militären
F-16: 1
Helikoptrar: 12
Militärfordon: 3
Tågvagnar med militärgods: 8

Utrustning konfiskerade av HPG
BKC: 2
Gevär: 57
Satellit-telefoner: 13
Kikare: 14
Bomber: 22
Värmeseende: 5
Patronbälten: 13
Miltärväskor: 13

**Dödsfallen inom turkiska armén i detalj: 1 överste, 4 majorer, 1 kapten, 36 officerare, 1215 soldater, 11 byväktare, 36 poliser, 5 ur kontra-gerillan, 8 tillhörande JITEM och 11 från specialstyrkan.

Azadîya Welat

8 kommentarer:

Anonym sa...

HER BIJI KURDISTAN !

Anonym sa...

Mashallah

Anonym sa...

HPG:s specialstyrkor har genomfört lyckade attacker under hela året. Her Bijî

Osman Jashson sa...

Jag blir TOKIG eller som vi säger nere i Skåne TOSI, när jag läser detta! Ett totalt jävla meningslöst krig!

Sluta kriga och kom ner från bergen för i helvete!

Farqini sa...

Vem vill inte ha slut på krig och elände?

Jag säger följande:

1) TSK, lägg ner alla operationer riktade mot civila såväl som gerillan.

2) Parallellt med ovan, om turkiska regimen ignorerar DTP:s lösningsförslag kan de ta fram egna alternativt justera lösningsförslagen över hur den kurdiska frågan kan lösas. Dessa förslag ska sedan justeras, kompromissas och därefter godkännas av båda parter.

3) Applicera lösningarna i praktiken successivt så får vi se hur det ter sig i landet.

4) När alla överenskomna lösningsförslag är verkställda kan du räkna med att gerillan aldrig kommer avlossa ett enda skott. Räkna även med att gerillan inte kommer vara kvar i bergen. Dock är detta för mig i dagsläget en utopi. Trots kurdiska organisationers försök till fred via demokratiska vägar har dessa ignorerats.

Jag vill påminna om att man öppnar en kurdisk kanal inte är något försök till att ta fram en lösning för kurdfrågan. Frihet är inte att se kanalen öppnas med en bild på Ataturk och turkiska flaggan tillsammans med turkiska nationalsången. Frihet är inte att se dubbade turkiska filmer på kurdiska. Lägg ner rävspelet och sätt igång processen till att lösa kurdfrågan på allvar. För övrigt, vad sägs om nedan som är hämtat från Hurriyet

"As the state broadcaster airs its Kurdish channel, new election regulations came into effect yesterday banning the use of any language other than Turkish in election campaigns."

http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/10683053_p.asp

Rävspelet klarnar desto mer när man öppnar en kurdisk kanal styrt av den statligt ägda turkiska TRT kort tid innan kommunvalet. Det väcker skepticism. Desto mer när Erdogan för inte så länge sedan hävde ur sig följande i kurddominerade områden: "Ett folk, ett land, en nation, ett språk, en kultur och en flagga" samt "Acceptera det eller lämna landet". Det handlar om att öppna kanalen i hopp om att rentvå sig sin fientliga inställmning mot kurder och att vilseleda samt splittra kurder. Dessutom handlar det om att fräta bort tittarsiffrorna på den kurdiska kanalen Roj Tv.

Sluta vara naiv, kurdfrågan löser man inte genom att avväpna gerillan. En kommunikation måste till. Kraven från KCK handlar inte om en lösensumma, dessa kurder är inga terrorister som turkarna hävdar. Kraven handlar framför allt om mänskliga rättigheter för kurder. Att turkiska militären vägrar förhandla med "terrorister" som de kallar det är bara en ursäkt för att fortsätta sin militära verksamhet, få sin kontroll och bevara sin makt i landet.

Unknown sa...

Väl sagt Farqini!

Her biji Kurdistan!

Osman Jashson sa...

När tror du att PKK kommer att få igenom sina krav? Det har ju gått 25 år nu och inte fan sitter någon turkisk stat vid förhandlingsbordet med PKK.

Farqini sa...

Och på vilket sätt skulle kurdfrågan lösas om man kommer ner från bergen? Hur såg det ut för kurderna innan de tog till vapen?

Kurdfrågan kommer aldrig lösas så länge kurder är passiva och låter sig assimileras i landet - PKK består av kurdiska arbetare och är alltså människor som gör allt i sin makt för att motarbeta all form av assimilering. Det är alltså kurder som först och främst måste arbeta hårt för att få rättvisa i landet, de har det yttersta ansvaret för att få sin vilja igenom. Däröver behöver kurder stort stöd från omvärlden med påtryckningar mot Turkiet. Dessutom behöver kurder givetvis stöd från individer i maktposition i framförallt Turkiet. Utan deras sympati eller insyn i problematiken blir det väldigt svårt att ta itu med problematiken i landet. Om regimen har insyn, förståelse och sympati så krävs slutligen mod. När en turkisk regim har mod nog ta tag i kurdfrågan på allvar och trotsa brister [militärstyret] i landet som orsakar blodspillan kan kraven verkställas. Idag styrs regim efter regim av militären. För inte så länge sedan väckte slöjförbudet stor uppmärksamhet i landet och i övriga världen. Att en rättighet som att få bära slöja på universiteten väcker hat, hot och slutligen åtal mot en regim som vill upphäva slöjförbudet är ett tecken på att någonting inte står rätt till i landet. Hur ska då kurdfrågan kunna lösas om slöjfrågan är så pass kontroversiell? Problemet ligger i hur regim efter regim styrs av militären. Militären som i sin tur arbetar med en djup stat som är kriminella och med högt uppsatta tjänstemän inom rättsväsendet gör inte saken lättare. Regimen bemöter verkligheten men väljer att blunda för den för att inte riskera sin maktposition. Hur ska man då göra om militären och högervridna tjänstemän har så pass stort inflytande? Vad en turkisk styrande regering måste göra är att komma åt det primära hotet, vilket är militärmakten. Militärens makt i landet måste begränsas och styras utifrån regimen inte tvärtom. Hela djupa staten måste rensas. Idag får turkiska militären hjälp ifrån väst med underrättelse om PKK. Varför förrvärra situationen i landet genom att gå ifrån processer som leder till demokrati? Att ta kål på gerillastyrkan kommer dels inte vara möjligt dels inte lösa några problem. Vad Turkiet behöver är en regim med goda intentioner där man värdesätter demokrati högst. En regim som kan ta fram lösningsförslag på hur kurdfrågan kan lösas. En regim som värdesätter den enskilda människan oavsett etnisk bakgrund. En regim som vågar ta sitt ansvar och motarbeta det riktiga problemet i landet - för inte är det de kurdiska arbetarna.