Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2009-01-06

Ayna: TRT 6 Kurdiska frihetskampens förtjänst, inte AKP och Erdogans


Nedanstående text är hämtad från Rojev

I ett tal under gårdagen talade Demokratiska Samhällspartiets kvinnliga språkrör om den nya statliga kanalen TRT 6. Ayna påpekade i sitt tal om att tacksamheten för kanalen bör tilldelas den kurdiska frihetsrörelsen kamp och inte det turkiska regeringspartiet AKP. Samtidigt underströk hon att det finns stora brister i landets lagar och grundlag. Enligt Ayna är kanalen ännu ett försök av turkiska staten att dölja verkliga samhällsproblem för omvärlden och kurder i Turkiet och norra Kurdistan. Det som behövs är ändringar i grundlagen och dialog med PKK, sa hon.

I sitt tal uppmanade DTP språkrören Turkiet till dialog med PKK för en lösning av den kurdiska frågan
“Det viktigaste är en verklig lösning på den kurdiska frågan. Därför bör statens vilja att ta steg i rätt riktning för en lösning av frågan också vara det väsentliga. Om ni verkligen vill lösa den kurdiska frågan så är det inte följdriktigt att försöka göra det utan PKK. Turkiet måste ta sig an modet och ta stora steg för att lösa sina problem. Å ena sidan måste kurdiska språket och kulturens rätt garanteras av grundlagen, å andra sidan så måste dörrar för dialog med PKK öppnas för ett slut på kriget.”

Accepterandet av kurdiska språket
Emine Ayna uppmärksammade det kommande lokalvalet i Turkiet och menade att regeringspartiet AKP använder kanalen för att vinna förlorat kurdiskt stöd.
“Kurdiska kanalen finns på regeringens meny och är ett försök att lura den kurdiska befolkningen. Kurdiska sändningar visar på att den turkiska staten nu börjar acceptera kurder. Men ännu har staten inte visat någon vidare accepterande i samhället, detta kan ses inte minst i dess lagar. Allt är kopplat till regeringen.”

TRT 6 - Kurdiska frihetskampens förtjänst
I sitt tal påpekade Ayna att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan på många håll använt sig av turk- nationalistisk retorik när han gjort utspel som: “ett folk och ett språk”, samtidigt har Erdogan inte accepterat någon kritik mot detta.
“Idag visar han själv att det inte är så, okej… om det hade varit `ett folk och ett språk´, varför såg ni då en nödvändighet i att starta en kanal på kurdiska? Problemet är inte en kurdisk TV kanal, problemet är att det skapas med en mentalitet av undantag. Vi är inte emot TV kanalen, tvärtom ser vi det som ett accepterande av det kurdiska språket. Detta har gjorts möjligt efter ett trettio års frihetskamp som kurdiska folket bedrivit. I trettio år har staten sagt och nu på sistone sägs det igen: `att man skall göra slut på PKK´. Om staten hade fått som den önskat, tror ni då att den skulle känna sig tvungen att öppna en kurdisk TV kanal idag? Så länge som staten blundar för en verklig lösning, så kan inte en kurdisk TV kanal som den själv startat bidra till ytterligare demokratisering. TV kanalen är inte ett resultat av AKP regeringens ansträngningar. Kanalen är ett resultat av arbetet som kurdiska frihetsrörelsen bedrivit, det är en vinst för kurdiska folket.”

Kanalen innebär inte ett slut på kriget

Eminê Ayna berättade varför DTP inte deltog i öppningsceremonin för kanalen.

“Vi deltog inte i öppningsceremonin, detta med anledning av att det knappt passerat två månader sedan Erdogans utspel om ett folk, ett språk och att de som inte älskar läget kan lämna landet. För 11 månader sedan när Erdogan varnades för sin kurdfientliga politik besvarade han kritiken med att ingen behövde oroa sig, att han också visste att AKP inte kunde gå till val med den politiken. Detta visar på att AKP använder kanalen som ett medel inför det kommande lokalvalet. AKP vill med kanalen tvätta bort sin kurdfientliga retorik inför valet. Öppnandet av kanalen innebär således inte att AKP överger krigspolitiken, tyvärr fortsätter AKP att insistera på den. Under öppningsceremonin gav presidenten [Abdullah Gul] och premiärministern [Recep Tayyip Erdogan] tydliga signaler om fortsatt stöd till krigspolitiken, denna hållning bidrar således inte till en lösning av den kurdiska frågan.”

1 kommentar:

Unknown sa...

Väl sagt av Ayna, det är kurdiska frihetskampens förtjänst!

Inte turkarnas! Som jashen Osman och Emre påstår.