Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2009-01-15

Karayilan: Tillslaget mot Ergenekon positivt - men inte tillräckligt


Murat Karayilan, ordförande för verkställande rådet inom Kurdistans Konfederation talade i en inspelning på ROJ TV om senaste tidens händelser. Karayilan påpekade att KCK (PKK) ser tillsagen mot Ergenekon som en positiv utveckling men varnade samtidigt för att Turkiet samtidigt försöker att lägga locket på morden som organisationen begått mot kurder i Kurdistan.

Om förbindelser mellan Ergenekon och PKK menade Karayilan var ett försök av staten att “tvätta sina händer” efter brott som begåtts i kurdiska områden, detta genom att döma dem misstänkta för något annat än deras huvudsakliga brott mot kurder i kurdiska områden. Med anledning av detta uppmanade Karayilan till bildandet av en oberoende kommission som undersöker brott som påstås ha begåtts av båda parter i konflikten.

Karayilan påpekade dock att tillsagen mot Ergenekon inte är tillräckliga eftersom Ergenekon varit en del av staten under dess krig mot kurdiska folket. Han förtydligade att KCK kräver att alla som har band till Ergenekon också offentliggörs och ställs inför rätta.
“Att arrestera pensionerade generaler och militärer när största delen av dem aktiva medlemmarna av Ergenekon idag ännu sitter på höga poster inom staten är inte tillräckligt. Tvärtom visar detta på att staten nu försöker att tvätta bort blodet på sina händer, utan att för det erkänna de brott som begåtts på order av nu högtuppsatta politiker och militärer inom staten” sa Karayilan.

Enligt Karayilan har organisationer som Ergenekon och liknande inom den turkiska staten utfört attacker mot sammanlagt 17 500 civila i kurdiska områden som antingen förlorat sina liv eller sårats för livet.

ROJ TV - Bersiv

Läs gärna även följande inlägg på Rojev: DTP kräver en öppen debatt om illegala organisationer inom staten

1 kommentar:

Anonym sa...

läste precis att Israel vill ersätta turkiets regering med höger extremister. Hur påverkar detta kurderna?