Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2009-01-03

Bombattack i Colemerg (Hakkari)



[Uppdaterad 2009-01-06] Enligt uppgifter bombades byarna Sîn och Derkê i Rûbarok tillhörande Şemzînan (Şemdinli) av turkiska Cobra helikoptrar. I dessa bombattacker skadades ett antal personer, en av dessa var en 16-årig flicka vid namn Şehrîban Duyan som skadades mycket svårt.

Åtta hem och skolor har tagit stor skada och 10 boskap har gått i förlust.

DTP:s borgmästare i Rûbarokê, Abdurrehman Îrez, försökte ta sig till byn men tvingades återvända då snön var så pass svårgenomtränglig.

Vägar till byn har stängts på grund av snökaoset och inte nog med det, helikoptrar har bombat sönder andra vägar som leder till byn. Att ta sig till och från byn är inte möjligt. Att ta Şehrîban Duyan till sjukhuset i Şemzînan var alltså inte möjligt. Duyan var kvarliggande med sina skador i flera timmar innan en helikopter kom till byn för att föra henne till Colemêrgs sjukhus.

När vägar till byn åter öppnades tog sig vittnen till platsen och berättade om vad de såg. De talade om att medlemmar från DTP anlände till byn och när dessa lämnade platsen ska soldater ha omgivit byn och strax efter ha förbjudit in- och utpassering av byn. Bönder talade om att soldaterna hade som mål att dölja spåren efter bombardemangen och ville att de förstörda husen skulle repareras och bad bönder samla alla döda boskap. När bönderna vägrade lyda deras order utbröt ett kaosartat tillstånd. En tid efter detta fortsatte soldaterna att omge byn.

Hurşît Duyan, en man från byn vars hus hade tagit skada från bomberna sa följande: "På morgonen flög helikoptrar ovanför byn för expedition. Därefter satte Cobra helikoptrar igång sina bombattacker. Vid bombtillfällena utbröt rädsla i byn. Mitt hem tog skada av attackerna. Tiotals av mina boskap dog. ... Medan premiärministern Erdogan berörs av problemen hos palestinierna bör han lösa våra problem."

Klicka här för att läsa Erdogans uttalande efter den israeliska attacken mot palestinierna

Mehmet Ozmenê vars hus träffades av fyra skott under flygoffensiven sa följande: "Premiärministern och myndigheterna talar alltid om terrorism. Om det existerar terroriser så är det de som bombarderar oss. För två år sedan skickade staten oss till byn och nu bombar de vår by. Om myndigheterna inte gör ett officiellt uttalande kommer vi överge byn."

Den svårt skadade 16-åriga flickan Şehrîban Duyans mamma, Sînem Duyan, sa följande: "Min dotter som hade så svåra skador hejdades i timmar [från att lämna byn för att besöka ett sjukhus]. Staten som ansvarar för vår säkerhet, bombarderar vår by. Muslimer gör inte sådant mot muslimer."

DTP:s parlamentariker i Colemêrg (Hakkari) Hamît Geylanî drog skam över bombardemangen i Derkê och sa att å ena sidan öppnas en TV-kanal på kurdiska, å andra sidan bombarderas befolkade byar.

Roj Tv, Azadîya Welat

7 kommentarer:

Unknown sa...

Kan du inte fixa mer info?

Anonym sa...

har du glömt skriva om december månads strider?

Farqini sa...

Jag har inte läst någon rapport om december månads strider. I början av varje månad brukar HPG rapportera om striderna månadsvis. Denna gång rapporterade dem om det gångna årets strider.

Farqini sa...

iskall, det fanns inte mer information kring nyheten tidigare. Nu har mer detaljer skrivits kring händelsen, därav är även mitt inlägg uppdaterad.

Unknown sa...

tack för infot!'

Undra vad jashen/h**ungen Osman är nu.

Unknown sa...

Såg nu vad jag skrev tidigare, dvs ordet, h**unge, det va fel av mig, ber om ursäkt för att ha skrivit det Osman, dock håller jag mig till att du fortfarande är en jash/turk. För jag får ingen intryck på att du är kurd.

Farqini sa...

Vänner, hur arga vi än må bli på varandra skulle jag uppskatta om vi behåller ilskan inombords och istället väljer att bemöta varandra med kommentarer utan kränkningar.

Med vänliga hälsningar