Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-04

Byn Torakay attackerad, nu byggs militärposteringar


I byn Torakay, tillhörande trakten Melazgir i Mûş, har byggen av turkisk militärpostering påbörjats efter att bönderna vägrat agera byväktare. Hundratals soldater befinner sig i byn idag och har infört strikta kontroller över ut- och inpasseringar.

Lantbrukare från byn, som ville vara anonyma, talade om att åtgärder för att hålla invånarna i maktlöshet har genomförts av soldaterna. De berättade att de hotas och förtrycks var dag som går och att hela området i byn är i soldaternas händer. De berättade vidare att de inte kan ta sig ut från byn, och att de inte kan låta sina boskap beta. Militärfordon patrullerar både på dagarna och kvällarna. Invånarna hotas, känner sig otrygga och planerar att lämna sina hem för gott.

Den 29:e oktober besköts byn Torakay av den del av turkisk militär stationerade i Melazgir. När soldater tog över kontrollen i byn ville de beväpna bönderna i hopp om att få understöd i sina militära operationer. Bönderna vägrade. Turkiska soldater har tvingat på flertalet bönder från olika byar till tvångssamarbete. Upprätthållandet av byväktarsystemet pågår än idag.

Welat

Inga kommentarer: