Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-26

Talade kurdiska - hotades av officerare


Två kurder vid namn Nurettîn Evset och Medenî Aslan hotades av en turkisk officerare då de talade kurdiska med varandra på soldatsjukhuset i Amed (Diyarbakir). Detta skedde när de tog med sig sin brorson till sjukhuset för att undersöka hans tillstånd. När de hänvisade officeraren till att det är lagligt att tala på kurdiska hotades de med en aggressiv ton och kroppsliga rörelser.

När vi talade kurdiska skrek officeraren på oss och sa "Här får ni inte tala på kurdiska!" Vi talade då om att det sägs att kurdiska inte är förbjudet. Vid det tillfället kom han raskt mot oss, förolämpade oss och hotade oss med att slänga ut oss ur sjukhuset ifall vi fortsatte tala på kurdiska.

Nurettîn Evset sade att turkiska regeringen dagligen påstår att kurdiska språket är tillåten och att de i en månads tid har sagt att de ska öppna en kurdisk kanal, men kurdiska språket är förbjuden i praktiken. Förbuden kan inte genomföras utan regeringens tillstånd. Vi låter oss inte luras av dubbelmoralen längre. Vi har sett deras rävspel flertalet gånger.

Oavsett om den statligt ägda TV- och radiostationen TRT kommer sända TV på kurdiska så fortsätter det kurdiska språket att förbjudas i alla institutioner i Turkiet.

Azadîya Welat

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är inte klokt. Tack för informationen farqini!

Farqini sa...

För all del.