Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-31

Turkiets "kurdiska kanal" och dess paradox


Turkiets första kurdiska kanal, TRT 6, är tänkt att sändas på heltid från och med 1:a januari 2009. Samtidigt är användningen av de kurdiska bokstäverna w, q och x som inte förekommer i det turkiska alfabetet fortfarande förbjudna.

"Folket får inte namnge sina barn, gator eller parker på kurdiska. I söndags öppnades 12 nya parker i Diyarbakir som fick kurdiska namn. Namnen lämnades till kommunstyrelsen och ändrades av distriktets guvernör", sa Irfan Babaoglu som tillhör Kurdiska Skribenters Förening.

"Turkiska staten tillåter Kurdisk TV å ena sidan, men inleder utredningar mot borgmästare som skickar lyckönskningskort på kurdiska under Eid-högtiden", sa Yavuz Önen som är ordförande i Föreningen för Mänskliga Rättigheter i Turkiet.

Turkiska myndigheter hoppas att den nya kanalen ska hjälpa till att fräta bort den populära Danmark-baserade kurdiska kanalen Roj Tv. Roj Tv är den mest populära kurdiska tv-kanalen bland kurder i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet).

Kurdish Globe

Inga kommentarer: