Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-28

Karayilan: Problemlösningen är inte amnesti utan frihet


Murat Karayilan, ordförande för KCK:s verkställande råd, utvärderade debatten om PKK, om avväpningen och lösningen kring kurdfrågan avseende TESEV:s rapport och Jalal Talabanis uttalanden. Karayilan uttryckte sig om vikten av kurdfrågan och talade om att de fundamentala rättigheterna måste tillämpas.

Karayilan talade om att gerillan har anslutit sig till bergen för strävan efter frihet. Före allt annat måste frihet debatteras och framläggas sade Karayilan. "Vi vill ha en demokratisk lösning, detta är vad vi säger". Vidare framförde Karayilan att gerillan uppe i bergen inte är några banditer som väntar på att bli benådade, utan har tagit sig till bergen för frihetens sak." Så länge kurdfrågan det vill säga frågan om frihet inte blir löst är återvändo från bergen inte tänkbar."

Vidare klargjorde han för de som uppmanar till ensidig vapenvila: "Avväpning handlar inte om en ensidig handling. Hittills har vi utlyst flertalet vapenvilor, men alla dessa har ignorerats."

Karayilan värderade även TESEV:s rapport (Turkish Economic and Social Studies Foundation, klicka här för detaljer) om kurdfrågan. Han uttryckte sig positivt om rapporten. Han menade att många institutioner tidigare har skrivit rapporter där kurdfrågan tas upp men att det är första gången TESEV går in mer på djupet avseende kurdfrågan. Murat Karayilan uttryckte att många viktiga synpunkter har redogjorts men att det även finns många brister i rapporten. "Vägvisaren APO's (Abdullah Öcalan) frågeställningar kring problem och lösningar är viktigast. Återigen, gerillan består inte av truppenheter på 100 personer. Gerillan representerar en försvarsstyrka. Idag ansvarar gerillan i Bakur (norr Kurdistan), Başûr (södra Kurdistan) och i andra områden för sina egna strukturer och system inom organisationen. Gerillans försvarssystem är idag det kurdiska samhällets realitet. Om denna realitet inte försummas kan en bra och korrekt lösning komma till stånd. Avseende dessa delar finns brister i TESEV:s rapport."

Murat Karayilan uttryckte sina tankar om amnestin där han sade att avväpning och rehabilitering av gerillan är som ett försök till att bedra sig själv och innehar en stor brist. "Problemet handlar inte om att benåda utan problemet föreligger i kurdernas brist på frihet."

Även Jalal Talabanis uttalanden till CNN-TURK utvärderades av Karayilan. "Man kan uttala sig så för att få till en debatt kring en lösning. I dessa uttalanden finns naturligtvis många delar vi inte anser vara korrekta. Däremot avfärdar vi inte samtalen kring problemen. Allt som sägs är dock bara ord. Tillämpning i verkligheten är viktigare."

Vår vilja är att lösningen på problemet löses via demokratiska och fredliga vägar. Därför har vi givit vikt åt de senaste samtalen. Dock måste konkreta steg tas.

Azadîya Welat

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint översatt.

Braveheart

Farqini sa...

Zor spas heval.