Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-05

Karayilan - Vi är redo för en lösning


Ordförandet för KCK:s verkställande råd, Murat Karayilan, besvarade frågor ställda av Firat News Agency (ANF). Karayilan uttryckte sin uppskattning för de människor som firade PKK:s 30 års dag.

Murat karayilan kritiserade vägran till att lösa problemet med PKK och villkoret som ställs att PKK måste avväpna sig för att en lösning ska bli genomförbar. Han talade om att det är absurt och talade vidare om att samhället har vuxit tack vare partiet [PKK] och dess ledarskap. Man kan inte tala om för samhället att man kommer acceptera invånarna och lösa deras problem samtidigt som man menar att man inte kommer förlåta organisationen samt ledaren av denna som givit invånarna livskraft.

De försöker övertyga en om att ifall PKK inte existerade och om Apo inte fanns så skulle den kurdiska frågan varit löst. PKK och dess gerilla kan inte bli separerade från det kurdiska folket. Hur kan vi avväpna oss? De försöker utplåna oss. Om den ena sidan försöker förinta den andra och om man samtidigt avväpnar den andra sidan så är det att bana väg för utplåning. Denna kamp har en historia. Innan vi hade ett endaste vapen i Kurdistan använde specialstyrkor sina vapen mot oss.

Om en lösning skall kunna bli genomförbar måste AKP-regeringen sluta upp med sina hinderfria mord och sin blodsutgjutelsepolitik. Just nu måste turkiska staten fatta ett beslut; Om de vill leva i fred med det kurdiska folket måste de ta del av känsligheten hos det kurdiska folket och erkänna dem.


Karayilan påminde alla om att Öcalan gjorde en uppmaning till Recep Tayyip Erdogan i hans senaste möte med sina advokater. Karayilan sa att de hade åtagit sig denna uppmaning och att de var öppna för staten att ta ett steg. Karayilan talade även till de som söker fred i Turkiet att om de vill ha ett slut på denna blodsutgjutelse måste de arbeta hårt för ett tvåsidigt eldupphör.

Karayilan förklarade att det inte fanns några tecken på någon förbättring av villkoren för Abdullah Öcalan som sitter isolerad på Imrali ön. Justitieminister Sahin hävdade att "om bombningarna stoppas kan ett möte arrangeras". Dessa ord visade sig vara en lögn.

För att uppnå en lösning på problemet måste rötterna diskuteras. Om den kurdiska frågan vill lösas är adressen Imrali.

Karayilan hävdade också att det nuvarande dödläget berodde på AKP-regeringens förkärlek till "konfliktpolitik".

Murat Karayilan talade därför om att Turkiet behöver en ledare som kan möta frågorna med mod, kan tänka på lösningar och kan ta risker vid behov. Karayilan hävdade att deras organisation är i ett skede då den är helt redo för en lösning. Vår organisation är så stark som den kan vara och det är därför vi är redo för fred och en lösning inte bara med ord utan med all vår styrka.

- Kurdish Info

Läs mer om Karayilans uttalanden den senaste tiden på Rojev

2 kommentarer:

Anonym sa...

Biji Karayilan och biji rêber Apo

Anonym sa...

"För att uppnå en lösning på problemet måste rötterna diskuteras. Om den kurdiska frågan vill lösas är adressen Imrali."

Mycket vackert uttalat.

Tack för informationen! Länge leve freden!