Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-27

Kanal “Fel” och det främmande språket



Kurdiska frihetsrörelsen har namngivit Turkiets nya kanal som sänder på kurdiska till Kanal “Fel” (på kurdiska: Kanal Şaş), man menar att kanalen är ett försök för att lura kurdiska folket och omvärlden om att den turkiska staten erkänner det kurdiska språket. Men under samma dag som den turkiska kanalen startade sina sändningar på kurdiska, förbjöds 11 nygivna kurdiska namn på gator, parker och torg i Pîrsus, kopplat till Riha (Urfa).
...


Läs hela texten på Rojev

4 kommentarer:

Unknown sa...

Fattar inte varför kurderna i norra Kurdistan bara blundar åt detta...

Farqini, vilken kurdisk frihetsrörelse pratar du om? PKK eller någon annan? för det finns väl numera mer än bara PKK? :)

Farqini sa...

iskall, vad menar du med att kurderna i norr blundar åt detta? Kurderna i norr kämpar på olika sätt för att framhäva dubbelmoralen. Däremot finns det kurder i norr precis som kurder på annat håll som inte bryr sig om det som sker. Angående "frihetsrörelse" så syftar skribenten på Rojev antagligen på KCK. Heval Bersiv kanske vill ge ett svar på detta?

Unknown sa...

"Däremot finns det kurder i norr precis som kurder på annat håll som inte bryr sig om det som sker."

Det är precis det jag menar.

Farqini sa...

Hej heval iskall, det finns många anledningar till varför de inte bryr sig. Några karaktäristiska drag som leder till deras ignorans är lathet, likgiltighet, okunskap, rädsla eller välbefinnande. Vissa är naiva och tror turksika regimen med AKP i spetsen är för kurdernas bästa. En del kurder kämpar till och med emot kurdernas rätt till frihet. Finns väldigt många inom det högervridna partiet MHP som är kurder. Enligt mig, en stor insats man kan göra för att påverka kurderna är att informera sanningen om vardagen och förstärka kurdiska identitetskänslan. En del kurders försök till detta är just varför kurdiska tidningar gång på gång förbjuds av turkiska regimen, varför Roj Tv är förbjudet, varför journalister och politiker grips och torteras. Men tack vare flitiga kurder låter de sig inte tystas.