Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-06

Leyla Zana dömd till 10 års fängelse, igen!



Den folkkära kurdiska politikern, Leyla Zana dömdes i torsdags till 10 års fängelse av en turkisk domstol i Amed (Diyarbakir).

Vid Newrozfirandet 2007 i Amed (Diyarbakir) talade Leyla Zana om att PKK-ledaren, Herr Abdullah Öcalan, bör betraktas som en av de tre kurdiska ledarna. Detta uttalande har bland annat givit turkiska tjänstemän en anledning till att väcka åtal mot henne för bland annat brott mot anti-terrorlagen. Hon har av turkiska tjänstemän anklagats dels för att ha givit stöd åt PKK samt för att ha spridit PKK-propaganda.

Att ha lovordat Abdullah Öcalan, talat om sydöstra Turkiet i termer av "Norra Kurdistan", deltagit i fredskampanjer, är några utav de handlingar som har "hotat" turkiska statens enighet och därmed orsakat henne 10 års fängelsestraff.

Leyla Zana, en kvinna som söker fred och frihet och som dessutom varit nominerad till Nobels fredspris, betraktas av turkisk domstol som en terroristvän. Domstolen slog fast att Leyla Zana hade brutit mot brottsbalken och anti-terrorlagen vid nio tillfällen på protestmöten och presskonferenser.

Leyla Zana skickade följande uttalande till EUTCC ordförande Kariane Westrheim:
Rättsfallet mot mig är en kränkning mot tankefrihet, och utgör ett hot mot alla kurder i Turkiet. Domen är bara ytterligare ett sätt att förtrycka, tysta och bestraffa kurderna. Den mentalitet som styr detta land är att problem kan lösas genom att anti-demokratiska och repressiva medel och att orättvisa rättegångar kan ge politisk och social fred. Men trots allt detta, kommer vårt folk att hävda sina lagliga rättigheter, och de kommer att fortsätta att kämpa för detta så länge som det krävs .

Leyla Zana har gång på gång trotsat negativa konsekvenser i hopp om att uppnå mänskliga rättigheter bland folket som lider av förtryck i Turkiet. Leyla Zana kräver erkännande av det kurdiska språket, kurdiska identiteten och yttrandefriheten förutom politiska och kulturella rättigheter. Zana är en icke-våldsam person som söker efter en demokratisk lösning för de kurder som bor inom Turkiets gränser. Hennes kamp till ren demokrati, via demokratiska medel, kan återigen leda till fängelsestraff. Det alltså inte första gången hon döms. 1994 dömdes hon till 15 års fängelse för att ha gjort ett uttalande på kurdiska efter att ha läst parlamentseden på turkiska. Våldsamma protester bröt ut redan under parlamentseden då hon bar ett pannband med kurdiska flaggans färger. Efter internationella påtryckningar släpptes Leyla Zana fri år 2004. Efter hennes frigivning år 2004 har Leyla Zana fortsatt vara en frispråkig, modig och lojala ambassadör till det kurdiska folket.

Leyla Zana har återigen dömts till 10 års fängelsestraff för deltagande i fredliga kurdiska kampanjer och för yttrandefrihet! Jag antar att ingen förvånas, det är trots allt Turkiet vi diskuterar - ett land infekterad av djupa fascistiska statens virus. Än idag finns inget ”botemedel” till landets förfogande. Så länge omvärlden blundar för verklighetens Turkiet, och istället väljer att hävda hur moderniserat och demokratiskt Turkiet är samt trycker på för Turkiets medlemskap i EU, kommer infektionen aldrig behandlas.

Finns mer att läsa om det absurda brottet hon dömts för på Beyan samt Jinên Azad

1 kommentar:

Anonym sa...

free Zana