Syftet med denna blogg är att framförallt presentera uttalanden från annat håll än den turkiska median. Eftersom den västerländska median oftast endast refererar till turkiska källor minskar objektiviteten och därmed även trovärdigheten till påståenden. För att även den kurdiska rösten ska få utrymme finns denna blogg till ert förfogande

2008-12-20

TRT Heşt - "Den nya kanalen på kurdiska"


KCK:s ordförande Murat Karayilan gav ett uttalande där han varnade om turkiska regimens nogräknade rävspel före det kommande kommunalvalet i mars 2009. KCK tydliggjorde rävspelet som turkiska regimen för mot kurdiska frihetsrörelsen. Regimen som har fått kritik mot sina lovade löften upplever svårigheter för att återfå det kurdiska folkets förtroende. För att rädda sitt skinn har man öppnat en kurdisk kanal före kommunalvalets avgörande.

Ordförandet för KCK talade om att AKP:s ansträngningar kan jämföras med situationen under Saddam Hussiens diktatoriska styre: "Det finns inga skilda ansträngningar mellan AKP och Saddam som under sin tid å ena sidan genomförde ett folkmord i Halabja med kemiska stridsmedel, å andra sidan sände kurdisk musik på TV. I dagsläget sänder Iran en kurdisk kanal som de äger, men samtidigt mördas kurdiska ungdomar dagligen. Avseende turkiska staten har taktiken "kurdisk kanal" med stor möjlighet anammats från detta land."

KCK gav kännedom om att kurdiska TV-sändningen har en strategisk betydelse, den sänds före kommande kommunalval där de riktiga intentionerna döljs.

KCK meddelade att turkiska armén med sina soldater stryper Kurdistan precis som AKP vill göra med sin politik. "Med alla medel försöker de stycka kurdiska folkets önskningar till frihet och förstumma kurdiska folkets röst i Roj TV. De gör eftergifter för att tillfredsställa USA och EU och tvingar till sig fördelar. Att öppna en kurdisk kanal under en tid som denna handlar om att göra en satsning för att lura kurderna, att på nytt få med sig en del kurdiska sympatisörer i valet." KCK varnade om falska ansträngningar för kurderna och sade: "Å ena sidan görs ansträngningar för att hindra kurdiska yttrandefriheten, å andra sidan öppnar de en kurdisk kanal. De vill rentvå sig sin fientliga inställning."

KCK påminnde om vad ledaren för AKP, Recep Tayip Erdogan, uttalat sig om; "Ett folk, ett land, en nation, ett språk, en kultur och en flagga" samt "Acceptera det eller lämna landet", i samma veva öppnas en kurdisk kanal för att vilseleda kurder och få till stånd en förrädisk politik och kultur.

Azadîya Welat

1 kommentar:

Unknown sa...

Varför heter kanalen TRT 8 för? Varför inte KurdTV eller något med kurdiskt namn iaf.

Detta visar bara att turkarna inte vågar! Men något är det iaf.

Hursom helst är det bara för att AKP inte vill förlora sina kurdiska röster (som är nog rätt så mycket) som Murat Karayilan påpekar.